Als boer kun je het toch niet goed doen. Misschien moet ik me maar voedselproducerend natuurbeheerder noemen | opinie DVHN

27-06-2022

Volgens Peter Oosterhof zou de gehele landbouw minder input-gericht gemaakt moeten worden, in plaats van een bepaalde groep weg te pesten.

Maak je toch niet zo druk om dat stikstofgedoe, het is een steen in de vijver, even een beetje deining en een week later is het weer rustig, sprak een vriend van me. Goede raad hoeft blijkbaar niet altijd juist te zijn. 

Het is twee weken later, als politici dan toch een mening willen ventileren kunnen ze dat beter via een luchtballonnetje doen in plaats van een foute kaart te produceren. Ach, twee weken later is de stof doorgaans wel weer neergedaald, en blijkt het allemaal mee te vallen. Maar dit bericht kwam niet via de krantenbezorger, maar rechtstreeks van de minister. Wel iets om rekening mee te houden lijkt me. Interne notities van financiers gaan al rond met de mededeling; geen geld meer naar de boeren waar veel stikstofuitstoot gereduceerd moet worden. Dit is wat mij betreft prima waar het om financieringen voor uitbreidingen gaat, maar je zal maar net bezig zijn het boerenbedrijf van je ouders over te nemen. Of om je stal aan te passen voor meer dierwelzijn.

Tweedeling in de sector

En deze kaart zorgt voor tweedeling in de sector, een gedeelte mag bijna onverminderd doorgaan met produceren op de oude manier, en de andere helft krijgt in bepaalde gevallen regels waar bijna niet aan te voldoen valt. En of die stikstofkaart nu waarheid is of niet, als je eenmaal staat aangemerkt gaat je bedrijf op slot en is hij 'besmet gebied'! Ik denk niet dat dit gunstig is voor de grondprijzen, en of je bedrijf überhaupt nog verkoopbaar is.

Maar dan komt minister Van der Wal met haar bod om boerenbedrijven uit te kopen, een bod dat niet te weerstaan is, zo sprak ze eerder. Tja, dat kan ook snel. Wanneer op je grond geen landbouw meer mag plaatsvinden, zakt de waarde snel. Zaai verwarring, zorg dat andere kopers niet meer toehappen en de waarde zakt. Dat economische principe snappen ze dan nog wel bij de VVD.

Is handel met voorkennis niet strafbaar? En dat door een VVD-minister, een partij die eigenaarschap en vrije markt altijd hoog in het vaandel had. Tjeerd de Groot (D66) vertelde het tenminste nog eerlijk; omvormen naar kringlooplandbouw, met misschien wel het 50 procent inkrimpen van de veestapel. En toenmalig landbouwminister Schouten (ChristenUnie) vertelde dat dit binnen haar termijn echt niet zou gaan gebeuren. Er had bij ons al een belletje moeten gaan rinkelen toen ze niet voor een tweede termijn koos op deze post.

Een troostbriefje

En dan de begeleidende brief van Staghouwer, vol met adviezen en zogenaamde mogelijkheden. Een troostbriefje, met de wrange conclusie voor ons bio-melkveebedrijf; jullie doen het op de goede manier maar wel op de verkeerde plaats. Nou, ik vertrek niet! Ik ben hier de vijfde generatie boer, met de liefde voor natuur en landbouw genetisch ingebakken (ik blijf maar even in bakkerijtermen, misschien begrijpt voormalig bakker Staghouwer me dan beter). Als er mensen vertrekken moeten, heb ik nog wel andere suggesties.

Het werkt allemaal erg demotiverend, ik had in samenwerking met 'het Drentse Landschap' (mijn buurman terreinbeheerder) en het Waterschap, plannen om het gebied hier nog beter in te richten met betrekking tot water kwal- en kwantiteit. Dit samen met versterking van de natuurlijke waarden in ons gebied: meer natuurlijke slootkanten en meer bomen en struiken in ons land. Maar de motivatie is weg. Als boer kun je het toch niet goed doen, dat is mijn gevoel op dit moment.

Misschien moet ik me maar voedselproducerend natuurbeheerder noemen en heb ik hier dan nog wel recht van bestaan. Want dat is in feite ook wat ik als bio-boer hier doe; het in cultuur brengen van natuurlijke processen, met zo weinig mogelijk bedrijfsvreemde input. En ik kan het niet vaak genoeg noemen; wat er niet in gaat, kun je ook niet verliezen.

Minder input-gericht

Dit lijkt me trouwens ook wel de oplossing, de gehele landbouw minder input-gericht maken, in plaats van een bepaalde groep weg te pesten. Want dat is wat het is, op de beruchte kaart staan niet alleen voor stikstofgevoelige gebieden aangemerkt, maar het lijkt meer een wensenlijstje van natuur beherend Nederland te zijn.

U leest, deze boer is boos. Maar ik pak niet de trekker, want ik schaam me voor de uitspraken van sommige collega's van me. Maar dat ik het niet eens ben met al deze plannen is duidelijk. De steen in de vijver lijkt onschuldiger dan ze is.

Peter Oosterhof is biologisch melkveehouder in Foxwolde

https://dvhn.nl/meningen/Opinie/Maak-je-toch-niet-zo-druk-om-dat-stikstofgedoe-27783907.html?fbclid=IwAR2-gUb1sBTvDlSAsYxhk-42iv5ZK1tw39Y7NFbu-9ZDvIwOYqthhyftSyU