BNN-VARA Nederland is vol - Dieren

18-09-2022

Te bekijken via deze link: https://www.npostart.nl/BV_101408866


https://www.metronieuws.nl/televisie/2022/09/jeroen-pauw-nederland-is-vol-boeren/

Nederland is vol in het teken van vee-industrie

Het gaat in ons land om 3,8 miljoen koeien, ruim 11 miljoen varkens en 99,9 miljoen kippen. Maar die veestapel is de afgelopen jaren verminderd, net als het aantal boeren in Nederland.

Aan tafel bij Pauw praten een varkenshouder, melkgeitenhoudster, melkveehoudster, landbouweconoom, producent van melkmachines, het Haagse gezicht voor de boeren Caroline van der Plas, omwonenden, hoogleraren en biologische boeren met elkaar.

Boeren kunnen vraag consument niet aan

Die dieren veroorzaken namelijk onder meer gezondheidsproblemen, stank en stikstofproblematiek, maar de Nederlander consumeert nu eenmaal graag z'n stukje vlees. Kippenboer Ruud Zanders pleit voor het eten van minder eieren in Nederland. "Het is heel lastig om te produceren wat de consument wil, als je daarmee buiten de ecologische grenzen van de aarde gaat produceren. Dat gaat niet." Volgens hem moeten we minder dierlijke producten gaan eten.

Sommige tafelgasten concluderen dat de productprijzen duurder worden. "Zo'n 20 procent", denkt één van de hoogleraren. Daarna wijst Pauw direct naar Van der Plas. "Ga jij in Den Haag iemand vinden die de verkiezingen ingaat met: 'We gaan 20 procent meer voor ons eten betalen?'" Iets dat volgens Van der Plas niet hoeft, die denkt dat er veel geld verloren gaat in "de keten".

Kijkers tevreden met interview-aanpak Jeroen Pauw

Ze haalt later aan dat zij het 'niet vindt kunnen' dat mensen in deze tijd van hoge energierekeningen, 20 procent meer voor hun voedsel zouden moeten betalen. Maar daar onderbreekt Peter Oosterhof, een biologische boer, haar. "Iedereen verdient aan de boer. De leveranciers en de keten erachter. Maar de boer zelf verdient niks." Waarna hoogleraar Jan Willem Erisman zegt dat de consument op langere termijn in de toekomst meer betaalt voor voedsel. "Waardoor de boer in staat is zijn duurzaamheid te organiseren."

Maar naast de boerenmaterie blijken kijkers vooral tevreden over de interviewstijl van Pauw. Volgens sommigen presteert hij het presteert om de vele verschillende geluiden rondom de landbouwsector aan bod te laten komen. En ze roemen het feit dat hij zijn gasten laat uitpraten. Overigens kaartten kritische kijkers aan dat het in de uitzending ontbrak aan aandacht voor dierenleed, gewasbescherming of bodemuitputting.